Heartmates

Mine to allerbedste ”HjerteVenner”

(sidst opdateret 20-02-2012)

har reddet mit liv et par gange og hjulpet mig godt igennem en periode af mit liv på over to år


I daglig tale kaldes mine HjerteVenner for ”HeartMate” og ”HeartMate II”, og de er ikke, som du måske tror, nogle venner af kød og blod.
Der er tale om ”robotter”, der har den vidunderlige funktion, at de kan overtage nogle af et hjertes funktioner – specielt een af funktionerne og måske den vigtigste – nemlig selve pumpefunktionen ….


Må jeg præsentere ….

Thoratec’s HeartMate og HeartMate II

 

Det her ser jo ikke så voldsomt ud …. senere vil jeg godt præsentere dem lidt nærmere
…. men det bliver nok ikke for sarte sjæle

Det var lige for at give dig en ide, om hvad det hele går ud på. Du kan klikke på billederne, hvis du har brug for at besøge producentens hjemmeside, hvor du bl.a. kan læse mere om de nye pumper, der er undervejs, og som på sigt fuldstændig skulle kunne erstatte det menneskelige hjerte.

Det her er altså mine to mekaniske “venner”, der som nævnt i det daglige kaldes HeartMate og HeartMateII fra firmaet Thoratec i Californien.
De fungerer på lidt forskellig måde, men formålet er det samme – det er hjælpepumper, som indsættes mellem venstre hjertekammer og kroppens store pulsåre, aorta, for helt eller delvis at overtage hjertets funktion med at pumpe blod ud til muskler og organer. Det rigtige naturlige hjerte kan næsten
siges at skifte status til en almindelig blodåre, når pumpen har overtaget.
HeartMate anses her i landet for at være en midlertidig foranstaltning, der skal holde kroppen i “operationsbar form”, indtil der melder sig en egnet donor.
På den måde er man heller ikke afhængig af at skulle indsætte det første og bedste hjerte, der kommer, hvis det nu ikke passer helt, – man kan vente en længere periode og se, om noget bedre byder sig.

Jeg har levet “på pumperne” i sammenlagt 2 år 22 dage

…. efter sigende en danmarksrekord, – som jeg helst ser ikke bliver slået …. 😉
…. …. så sjovt er det alligevel heller ikke at være helt afhængig af sådan en HjerteVen.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – (rekorden blev slået den 3. oktober 2008!!!)

Det er blevet mig fortalt, at jeg formentlig er den første på verdensplan og måske også den eneste (2006), der har fået foretaget skiftet fra HeartMate til HeartMateII. …. HeartMateII er vist stadig endnu ikke endelig godkendt til brug i hjemlandet USA (2007), men der er stor succes med den flere steder i Europa.

Jeg fik min første HeartMate i foråret 2005 – jeg var vist nr. 24 (ud af i alt 28 med den gamle HeartMate), der prøvede den form for behandling. Dette første venskab holdt i ca. 15 måneder, så gav min udslidte ven op. – Jeg kan ikke helt selv huske det lige nu, men jeg må have været den allersidste, der vinkede et endeligt farvel til den gamle type. Allerede to dage efter havde jeg en ny – denne gang var det en ny version HeartMateII , som jeg må have været en af de første 5 her i landet, der blev tilbudt.

Dette venskab var jeg ikke så glad for. Selvom min ven gjorde næsten alt, hvad man kunne forlange, følte jeg ikke det var nok, og venskabet lakkede langsomt mod enden.
Jeg var egentlig temmelig glad for, at det ophørte efter ca. 9 måneder,
da der endelig blev mulighed for at få udskiftet mit gamle hjerte med et andet rigtigt menneskehjerte.

Selvom det ikke altid har været lige sjovt, må jeg, når jeg ser tilbage,
indrømme, at jeg ikke for alt i verden ville have undværet mine HeartMates!!!

…. ja, jeg savner faktisk “HeartMate”-tiden lidt.

Jeg har aldrig lukket mig inde og forsøgt at skjule, at jeg var nødt til at benytte mig af “kunstige hjerter”, men talt åbent om det, når nogen
så udstyret eller lagde mærke til den lille pust-pust-lyd, der fulgte med min første pumpe.
Det har faktisk givet rigtig mange sjove oplevelser, lige fra dengang jeg bildte en lille dreng ind, at jeg bare trænede til fastelavn som robot – over forretningsmanden, der troede jeg var “undercover”- brandmand på Bornholmstrafikken, – til den ældre dame i Bilka, der absolut ville holde mig i hånden, når jeg “trak i snoren”. Hun skulle i hvert fald ikke risikere at ende som “grøntsag”, hvis hun befandt sig i den forkerte afstand, når bomben gik af.

Måske skulle man skrive en bog om det en dag !!! – – – – og måske er lige netop det, jeg lige nu er i færd med.

Derfor ved jeg endnu ikke, hvad der vil komme til at stå her
– det vil kun tiden vise…..

En af mine bedste oplevelse med HeartMate, skal I dog lige få lov at snuse til.
En af mine medpatienter, der for et års tid siden kom på venteliste til hjertetransplantation og samtidigt fik indopereret en HeartMateII, fik forleden (forår 2009) taget sin HeartMate ud – UDEN at det var nødvendigt med transplantationen.
Hendes eget medfødte hjerte har holdt en lang, lang pause, og har nu besluttet at tage fat igen og hjælpe hende igennem de næste forhåbentlig mange år.
At møde hende var så livsbekræftende.

 

Statistikken (denne gang med Hjerteforeningen som kilde) pr. april 2010:

HeartMate: 28 patienter har haft
denne – benyttes p.t. ikke
HeartMateII: 31 patienter – heraf
p.t. i brug på 8 patienter

— Een patient har benyttet begge typer – nemlig mig !! 🙂

 

Glem ikke at leve – Det er dejligt

Holger

På dette link findes en
ikke opdateret side med diverse
HeartMate-links o.lign.
Du kan måske få noget ud af den??