Speranza Scappucci

december 2018

Første tanke: Hører en dirigent hjemme på et web-sted, der bl.a. er tilegnet operasangere – specielt sopraner af højeste klasse – altså WorldClass-niveau?

I dette tilfælde er svaret et rungende “ja“. Denne italienske dirigent gør dem nemlig endnu bedre …

Speranza Scappucci

 

Tjah, jeg kendte hende heller ikke dengang i efteråret 2016 – altså lige før hun fik sin debut som dirigent ved Wiener Staatsoper. Faktisk havde jeg ikke hørt om så mange dirigenter på det tidspunkt.

I september 2016 besluttede min kone og jeg os for at tage til julemarkeder sydpå. Hun ville til Hamburg eller Berlin, men jeg “tvang” hende med til julemarkederne i Wien, da jeg samtidig gerne ville opleve min nyopdagede sopran Marina Rebeka synge som “verdens bedste Violetta” i Wiener Staatsoper. Det var fine sangere, der var med, – – – og så de skulle ledes af kvindelig dirigent i et traditionsrigt operahus??? Det lød spændende, og så måtte jeg på opdagelse.
Speranza har faktisk været med i mange år, men først fået debut som dirigent i Wiener Staatsoper i samme måned, som vi var der. Jeg er nok den eneste, der ikke har fået øje på hende, for allerede et par måneder senere fik hun det ærefulde hverv at dirigere til operaballet 2017 – godt nok kun som afløser, men det er heller ikke ret mange forundt. I øjeblikket synes det, som om hendes karriere nærmest eksploderer, og det er så fortjent.
I dag fatter jeg ikke, at jeg aldrig havde hørt om hende.

Jeg fandt et par indspillede albums plus nogle få klip på “nettet”, og prøvede at skyde mig ind på hende uden det store held.

Her er et link til en Speranza-profil med nogle få videos, der viser lidt om, hvordan hun arbejder på podiet. Jo, flere af klippene burde være at finde på Marinas side, men jeg vil også gerne præsentere, hvordan Marinas vidunderlige soprano indgår som et uundværligt instrument i helheden og i samarbejde med Speranza.
Det lange klip fra La Traviata er optaget,  mens vi sad på en af de forreste rækker – det vækker minder, og det var lige netop den aften, det skete!
Den aften, hvor jeg var til La Traviata i Wiener-operaen, begyndte jeg at forstå, at Speranza Scappucci er noget særligt, og at hun kan noget magisk.
Jeg er ude af stand til at fortælle eksakt, hvad hun kan, men jeg kan prøve at beskrive, hvordan jeg oplever hende. Egentlig er jeg ligeglad med, hvordan andre anmelder hendes optræden, teknik m.m.m., så længe  JEG  kan lide hendes måde at foredrage musikken på 🙂

Min “tegning” giver nok ikke mening, men det virker, som om hun lader sine musikere og sangere gøre nøjagtig, som de vil. Det bringer jo mange gange det bedste frem i folks præstationer, og når de så er på deres bedste, fanger hun dem og tager fuldstændig over. Samtidig sørger hun for, at præcis ingen går over stregen, og jeg tror ikke, hun tillader, at nogen lades tilbage. Pludselig er det hele kun een særdeles velklingende enhed med en timing og præcision, der er uovertruffen. Det virker som om alle i orkestergraven og på scenen  hygger sig gevaldigt og svarer til overflod på den overdådighed af entuisiasme, der stråler ud fra podiet.

Speranza dirigerer med hele kroppen – prøv klippet både med og uden lyd 😀

Det er magisk, og sommetider tror man, hun er oplært på troldmandsskolen Hogwarts, når hun med temperamentsfulde og nærmest lynende øjne med sin magiske stok slynger om sig med fortryllede toner, hvoraf ikke en eneste er sat forkert, når den rammer sin musiker. Hun kan også kunsten at kaste med ildkugler …

Når hun så en gang i mellem kommer til særlige følsomme passager, er en venstrehånd med fem fingre og en højrehånd med en hvid pind samt en lillefinger slet ikke nok.

Jeg har set hende lægge stokken og dirigere orkester, kor og sangere med alle ti fingre. Det er som at se hende i et keramikværksted, hvor hun simpelthen former partituret, som om hun arbejder med ler, og alle følger hende med en nøjagtighed på bittebittesmå næsten ikke-eksisterende brøkdele af et sekund. Vidunderligt!

Da vi gik fra Statsoperaen den aften i november 2016, havde jeg et kæmpe smil på læben over at have fået lov at opleve Speranza Scappucci … også selv om selve forestillingen var åh-så-sørgelig, og jeg egentlig mest var der for Marina Rebekas skyld.

Speranza optræder som nævnt på et par ikke helt nye CD-ere. En med tenoren Saimir Pirgu med et blandet repertoire, og en med Marina Rebeka med Mozart-matriale. Der er intet at udsætte på udgivelserne, men at opleve hende “live” i et rigtig operahus, var helt vidunderligt.

Præcis på to-års-dagen (nov 2018) for vort første besøg i Wiener Staatsoper, var både Speranza og Marina igen sammen i en forestilling på wieneroperaen, nemlig La Bohème, og vi var selvfølgelig på plads blandt publikum.
Vi havde dagen før mødt Marina i anden sammenhæng og lovet hende, at vi ville kigge forbi ved scene-døren efter forestillingen og sige farvel.

Mens vi var der, kom Speranza ud, styrede direkte forbi de andre og hen til mig med et stort smil og ordene: “I know you … did you like it?”

Efter en lille sludder, et kram eller to og selvfølgelig en forevigelse af begivenheden, forsvandt hun ud i wienernatten, indtil vi mødes igen en dag.
Det er i hvert fald mit håb – Questa è la mia speranza – speranza oversat fra italiensk til dansk bliver til håb 🙂

Det var så fint at få lov at sige tak for hendes vidunderlige måde at behandle musikken på – og jeg tror hun blev lidt glad.

 

This page is made with unconditionally love for
Speranza Scappucci’s unique way of bringing extra life into beautiful music

 

Som (foreløbig) afslutning på denne side, synes jeg, du skal se Speranza med et “2-mands-orkester”
– – – se den herlige energi !!! 🙂 Her med en skrupforelsket Rodolfo i La Bohème.
Et par måske kommende stjerner får en MasterClass af Mesteren selv …


 

Speranza er også koncertpianist, og det her må da vare ren afslapning for krop og sjæl …

og da hun selv har lagt disse filer ud, tror jeg hun gerne vil vise en anden side end den, som bare står og slår store huller i luften 🙂

 

Er du FaceBook-bruger, kan du også prøve at lade dig underholde af disse links: 

https://www.facebook.com/speranzascappucci/videos/1524756921151655/

https://www.facebook.com/speranzascappucci/videos/1622867908007222/

https://www.facebook.com/speranzascappucci/videos/1707577426202936/

https://www.facebook.com/speranzascappucci/videos/1735550650072280/

https://www.facebook.com/speranzascappucci/videos/1838341739793170/

https://www.facebook.com/speranzascappucci/videos/2599697930118627/

 

dir:
https://www.facebook.com/speranzascappucci/videos/1829326974027980/

https://www.facebook.com/speranzascappucci/videos/321070025342970/